Obsah:

< Zpět na všechny články

Funkce sekaček

Robotická sekačka s GPS: jak funguje a proč ji zvolit?

Dokáže sekačka sekat zcela sama pomocí GPS? Které modely GPS mají? Jak přesně GPS funguje?

Jakub Šilar

|

14.4.2023

Hned několik modelů robotických sekaček Husqvarna Automower je vybaveno funkcí GPS. To ale neznamená, že všechny tyto sekačky nepotřebují ohraničující drát v zemi. Proto jsme pro vás připravili přehled pojmů, který vám vysvětlí, co znamená co.

GPS vs EPOS

GPS

Sekačky vybavené funkcí GPS komunikují se satelity, ale svou polohu jsou schopné určit pouze s přesností na cca 3 metry. To samozřejmě není dostatečné pro kompletní fungování bez vodících drátů a proto jimi zahradu ohraničit musíme.

EPOS

Sekačky vybavené technologií EPOS jsou naopak schopné fungovat kompletně bez jakéhokoliv vodiče v zemi. Jsou také spojeny s GPS satelity, ale přesnosti na centimetry dosahují díky speciální referenční stanici. O EPOSu už jsme psali, tak si více můžete přečíst zde: První robotická sekačka bez drátu: Husqvarna EPOS.

K čemu je tedy GPS užitečné?

Asistovaná GPS navigace

Funkce asistované GPS navigace slouží k tomu, aby sekačka optimálně posekala celou trávu. Sekačka si na začátku provozu postupně vytvoří hrubou mapu zahrady a podle ní si automaticky hledá cestu k nejméně posekaným oblastem. Díky tomu je zahrada posekaná rovnoměrněji a celková produktivita sekačky stoupá.

Rovnoměrnost sekání s a bez GPS

Ochrana proti odcizení

Díky kombinaci GPS a funkce Automower Connect lze polohu sekačky sledovat přes smartphone naprosto odkudkoliv a kdykoliv. V praxi to pak znamená, že pokud by někdo sekačku odnesl i přes hlasitý alarm a kompletní blokaci, v telefonu uvidíme její aktuální polohu a můžeme ji dohledat.

AIM – Automower Inteligentní Mapování

Funkci AIM mají nejnovější sekačky vybavené GPS. Používají pokročilý systém 3D navigace, díky kterému se přesnost GPS dostává na cca 1 metr. Sekačka si vytvoří přesnější mapu, ve které skrze aplikaci Automower Connect můžeme tvořit dílčí pracovní a zakázané oblasti. V každé oblasti můžeme nastavit různou výšku sečení a časovač. Zakázaných oblastí využijeme např., pokud bychom na trávníku chtěli dočasně zaparkovat auto.

Které robotické sekačky podporují funkci GPS?

Asistovaná GPS navigace

Automower 320 NERA, Automower 405X, Automower 415X, Automower 430X, Automower 430X NERA, Automower 450X, Automower 450X NERA, Automower 435X AWD, Automower 520, Automower 535 AWD, Automower 550

Automower Connect – sledování pomocí GPS v případě odcizení

Automower 405X, Automower 415X, Automower 430X, Automower 430X NERA, Automower 450X, Automower 450X NERA, Automower 435X AWD, Automower 520, Automower 535 AWD, Automower 550, Automower 550 EPOS

Možnost dokoupení modulu Automower Connect

Automower 305, Automower 310 Mark II, Automower 315 Mark II, Automower 420, Automower 320 NERA

Automower inteligentní mapování (AIM)

Automower 405X, Automower 415X, Automower 430X NERA, Automower 450X NERA, Automower 435X AWD, Automower 535X AWD

Funkce EPOS – bezdrátová instalace

Automower 550 EPOS

Možnost dokoupení funkce EPOS

Automower 320 NERA, Automower 430X NERA, Automower 450X NERA